Feokromositoma
Feokromositoma, adrenal bezin, medulla denilen iç kısmından kaynaklanan bir tümördür. Feokromositoma aşırı katekolamin sentezi yaparak klinik belirtilere yol açar. En önemli klinik bulgu hipertansiyondur. Tedavi edilmezse ölüme neden olabilir. Çoğu zaman stres, anksiyete gibi hastalıklarla ile karıştırıldığı için bazı hastalar geç tanı alabilmektedir.
Klinik Bulgular
Klinik tablo salgılanan hormona bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hipertansiyona eşlik eden çarpıntı, baş ağrısı ve terleme klasik bulgularıdır. Ayrıca yorgunluk, baş dönmesi, yüzde solukluk, karın ağrısı, kabızlık, bulantı titreme panik atak, ritim bozukluğu kalpte büyüme gibi bulgularda eşlik edebilir. Tansiyon yüksekliği ataklar halinde olabileceği gibi sürekli de olabilir. Atak halinde gelen hipertansiyonda atakların sıklığı ve süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda günde bir kez bir saat süren atak başka bir hastada aylık tekrar edip yarım saat sürebilir.
Tanı
Feokromositoma tanısı 24 saatlik idrarda veya kanda fraksiyone katekolaminlere ve fraksiyone metanefrinlere bakılarak konur. Atak sırasında bakılan tetkik daha değerlidir. Feokromositoma şüphesinin yüksek olduğu bir hastada idrar katekolamin sonucunun normal sınırlarda gelmesi durumunda, tansiyon atağı sonrasında mutlaka tekrar idrar toplatılması gerekir. Bakılan değerlerin normal aralığın üst sınırından 2-3 kat yüksek olması tanı için anlamlıdır. Biyokimyasal olarak tanı konduktan sonra, tümörün yerleşim yeri belirlenmelidir. Bunun için bilgisayar tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve fonksiyonel görüntüleme tetkikleri yapılır.
Tedavi
Feokromositomada temel tedavi tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tümörlerin çoğu iyi huyludur ve çıkartılabilir. Ameliyat öncesi hastanın plazma volümü, kan basıncını ve nabzını normale getirmek için medikal tedavi başlanır. Medikal tedavi cerrahiye hazırlık aşaması haricinde, primer tedavi olarak sadece akut hipertansif krizde ve metastatik hastalıkta kullanılır.