Tiroid Kanserleri
Tiroid kanserleri endokrin kanserler içerisinde en sık rastlanan kanser tipidir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Ülkemizde kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen kanser türüdür. Tanı genellikle fizik muayene sırasında ya da ultrasonda tespit edilen tiroid nodüllerin incelemesi sonucunda konur.
Tiroid nodülleri bölümünde anlattığımız gibi tiroid bezinde nodül saptanınca tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (TİİAB) yapılır. Biyopsi sonrası kanser veya şüpheli gelen nodüller için ameliyat önerilir ve ameliyat sonrası kesin tanı konur.
Tiroid bezindeki kanserler genellikle iyi seyirli tümörlerdir. Bu tümörler diferansiye tiroid kanserleri (papiller, folliküler tiroid kanserleri) olarak adlandırılır. Bu tip kanserlerin agresif seyirli alt tipleri olmasına rağmen büyük çoğunluğu iyi seyirlidir. TİİAB ile malignite saptanan bir hastanın ameliyat öncesinde mutlaka boyun ultrasonografisi ile değerlendirilmesi gerekir. Boyun ultrasonografisi, boyunda santral bölgede veya lateral bölgede metastatik lennfadenopatilerin saptanması için mutlaka yapılmalıdır. Çünkü yapılacak olan ameliyatın şeklini belirlemek için gereklidir. Metastatik lenf bezi olmayan, aile öyküsü olmayan, tümör boyutu çok büyük olmayan ve kötü prognoz risk faktörü taşımayan nodüllerde genellikle total tiroidektomi yeterlidir. Ancak hastanın özellikle boyun bölgesine radyasyon öyküsünün olması, tümör boyutun büyük olması, tümörün tiroid dokusu dışına uzanması ve boyunda patolojik lenf bezlerin olması gibi durumlarda total tiroidektomiye santral ve/veya lateral boyun diseksiyonun eklenmesi uygun olur. Tiroid cerrahisinin tiroid konusunda deneyimli cerrahlar tarafından yapılması postoperatif komplikasyonlar açısından önemlidir.
Ameliyat sonrasında hipokalsemi ve ses kısıklığı açısından hasta kontrol edilmelidir. Hastaların tiroid hormon replasman tedavisinin erken dönemde başlanması önemlidir.
Kanserin evresine göre TSH değerlerini belli seviyede tutmak gerekir. Kanserin kontrol altında olup olmadığı ya da nüks olup olmadığını anlamak için TSH ile birlikte Tg değerlerine bakılır ve boyun ultrasonografisi yapılır. Boyunda lenf bezi tutulumu veya uzak metastazları olan bazı hastalara radyoaktif iyot tedavisi gerekebilir.
Medüller ve Anaplastik tiroid kanserlerinin seyri kötüdür. Medüller tiroid kanserlerin %25’i ailesel olarak görülür. Medüller kanser ve anaplastik kanserlerin tedavisinde iyi bir cerrahi çok önemlidir. Çünkü her iki tiroid kanserinde radyoaktif iyot tedavisinin yeri yoktur. Medüller trioid kanseri takibinde ise kan kalsitonin düzeyleri kullanılır.