Prolaktinoma
Prolaktin hormonu süt üretimini uyaran hormondur. Prolaktin yüksekliği, fizyolojik ve ilaçlara bağlı olarak görülebilir. Prolaktin yüksekliğinin en önemli nedenlerinden biri prolaktin salgılayan hipofiz adenomu yani prolaktinomadır. Prolaktinomalar hipofiz bezinde hormon salgılayan adenomlar içerisinde en sık görülen adenomlardır.
Klinik Bulgular
Prolaktin yüksekliğine bağlı olarak her iki cinste gonadal fonksiyonlarda bozulma görülür. Göğsünden süt gelen, âdet göremeyen veya âdet sayısı azalan gebe kalamayan kadınlarda, infertilitesi ve impotansı olan tüm erkeklerde prolaktin seviyesi bakılması gerekir.
Tanı
Kadın hastalarda prolaktinoma tanısı adenom boyutu küçükken daha erken safhada konabilir. Kadın hastalar âdet düzensizliği ve göğüsten süt gelme şikâyetleri nedeniyle erkek hastalardan daha önce hekime başvururlar. Erkek hastalarda impotans şikâyetlerinin göz ardı edilmesi ya da doktora gitmekten çekinilmesinden dolayı tanı konulması gecikebilir. Prolaktinoma tanısı kanda bakılan prolaktin seviyesi yüksekliği ve hipofizde tespit edilen adenom ile birlikte konulur. Prolaktin seviyesinin 250 mg/L'in altında olması daha çok mikroprolaktinoma tanısını desteklerken prolaktin seviyesinin 250-500mg/L'in üzerinde olması makroprolaktinomayı düşündürür.
Tedavi
Prolaktinoma hastalığının ilk tedavisi dopamin reseptör agonistleridir. İlaç tedavisine dirençli, ilaç tedavisine bağlı yan etkiler nedeni ile ilaç kullanmayan, uzun süre ilaç kullanmak istemeyen, gebe kalmak isteyen kişilerde ve bazı acil durumlarda cerahi tedavi gündeme gelebilir. Hekim hastasının klinik durumuna göre tedavi şeklini belirler.