Akromegali
Akromegali, genellikle hipofiz bezinden büyüme hormonun fazla salgılanması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık nedeni ise hipofiz adenomudur.
Klinik Bulgular
Büyüme hormonu vücudumuzdaki tüm organlarda büyümeye neden olabilir. El ve ayaklarda büyüme, çenede öne doğru belirginleşme, burunda kabalaşma, deride yağlanmada artış, deride kalınlaşma, terlemede artış, eklemlerde ağrı, âdet düzensizlikleri, uyku apne sendromu, diyabet, hipertansiyon vb. gibi bulgular görülebilir. Bu bulgular nonspesifik olduğu için tanı gecikebilir. Hastalığın başlangıcından tanı anına kadar gecen süre genelikle 5-10 yıl arasında değişmektedir. Hastalar endokrinoloji polikliniklerine başvurana kadar, karpal tünel sendromu, horlama, uyku apnesi ve tiroid hastalıkları gibi şikâyetlerle başka uzmanlık dalları tarafından tetkik ve tedavi edilebilmektedirler.
Tanı
Akromegali tanısı klinik ve biyokimyasal testler sonucunda konur. Büyüme hormonu değerinin 0.4 mg/L'in altında olması IGF-1 düzeyinin yaş ve cinsiyete göre normal aralıkta olması Akromegali tanısını dışlar. Akromegali düşünülen hastada hipofiz MR istenir. Tanı geç konulduğu için genellikle hipofizde makroadenom tespit edilir. Akromegalide bazı organlarda tümöre yatkınlık artabileceği için, kolon, meme, tiroid ve prostat taramaları ve artmış kardiovaskiler hastalık riski için ekokardiografi yapılmalıdır.
Tedavi
Akromegalinin primer tedavisi cerrahidir. Ancak cerrahinin kontrendike olduğu kişilerde ilaç tedavisi (somatostatin analogları: Octretid ve lantreotid) verilebilir. Ameliyattan yaklaşık 3 ay sonra yapılan tetkik sonuçlarına göre hastanın takip ve tedavi planı çizilir. Bu hastalar ömür boyu takipte kalmalıdır.