Hipoglisemi
Normalde yemek yediğimiz zaman, aldığımız glikozun hücre içine girmesini sağlayan insülin hormonu pankreas bezinden salgılanır. Glikozun fazlası ise acil durumlarda kullanılmak üzere karaciğerde depolanır. Örneğin uzun süre aç kaldığımız ya da gıda alamadığımız durumlarda bu depolanan glikozlar kullanılır. Bu mekanizmaların herhangi birindeki bozukluktan dolayı hipoglisemi ortaya çıkabilir. Diyabetik hastalarda ilaçların düzgün kullanılmaması, insülin dozunun uygun olmaması veya hastanın öğün atlaması gibi sebeplerle hipoglisemi görülebilir. Ayrıca reaktif dediğimiz genellikle aşırı karbonhidrat içeren, glisemik indeksi yüksek bir öğün sonrası da hipoglisemi görülebilir. Daha nadir, pankreastan otonom insülin salgılanmasına (İnsülinoma) bağlı olarak da hipoglisemi görülür. Diyabeti olmayan kişilerde hipoglisemi daha nadir görülür. Hipoglisemi, aşırı alkol tüketimi, böbrek ve karaciğer yetmezliği, obezite ameliyatları ve bazı hormonal bozukluklar nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Klinik Bulgular
Kan şekeri düşünce dudak, dil ya da yanakta karıncalanma veya uyuşma, çarpıntı, kaygı, sinirlilik, deride solukluk, terleme, titreme ve yorgunluk görülür. Hipogliseminin şiddeti artınca veya erken dönemde müdahale edilmezse uykuya meyil bulanık görme bilinç kaybı ve nöbet geçirme gibi belirti ve semptomlar ortaya çıkabilir. Hipoglisemi, nöbet geçiren hastalarda nöbet atağının ortaya çıkmasına kalp hastalarında ise kalp krizinin tetiklenmesine yol açabilir.
Tedavi
Tedavide ilk hedef, hipogliseminin nedeninin belirlenmesi ve bu nedenin çözülmesidir. Diyabetik hastalarda hipoglisemi gelişince 10 gr karbonhidrat içeren bir gıda alınması gerekir. (3-4 kesme şeker veya glikoz tb). Hipoglisemi anında çikolata gibi yağlı yiyecekler önerilmez. Gıda alımından 15 dakika sonra kan şekeri ve semptomlar düzelmezse gıda alımı tekrarlanır. Reaktif hipoglisemisi olanlar ise diyet uzmanların kontrolünde, önerilen diyet rejimine uygun beslenerek sık sık küçük öğünler tüketerek hipoglisemiden korunabilirler.
Sadece diyetle kontrol altına alınamayan reaktif hipoglisemide ilaç tedavisi eklenebilir.
İnsülinomanın tedavisi ise cerrahidir.