Gebelik ve Endokrin Hastalıklar
Normal gebelik sürecinde tiroid bezi boyutları, tiroid fonksiyonlarında değişiklikler meydana gelir. İyot eksikliği olan bölgelerde bu etki daha belirgin hale gelir. Tiroid bezinin hormon salınımında %30-50, tiroid volümünde de yaklaşık %50 oranında artış görülür. Ülkemizin iyot eksikliği bölgesi içerisinde yer alması, tiroid hormon seviyelerindeki değişikliklerin fetüs ve anne için risk oluşturması nedeni ile gebelik planlayan tüm kadınlara ve tüm gebelere başlangıçta TSH ölçümü yapılması önerilmektedir. Gebe veya laktasyonda olan kadınlarda günlük iyot alımı 250 μg/gün olmalıdır. Bu miktar iyotlu tuz ile karşılanamayacağı için gebelere günlük 100-150 mikrogram iyot takviyesi yapılması gerekmektedir.
Diabetes mellitusu olup gebelik planlayan kadınların, gebelikten en az 3 ay önce kontrollerini yaptırmaları ve HbA1c değerlerini hedef değere (HbA1c <6.5) getirmeleri gerekir. Retinopati, nefropati nöropati gibi mikrovasküler komplikasyonları olan hastalar ise gebelik sürecinde daha sıkı ve dikkatli takip edilmelidir.
Hipofiz adenomu, hipofiz yetmezliği gibi hipofiz hastalıkları olan kadınların, gebelik takipleri ayrı bir önem arz eder. Nonfonksiyone adenomlar, büyüme olasılığı, nörolojik bulgular ve hipofiz yetmezliği gelişmesi açısından takip gerektirirken, hormon salgılayan adenomların ise gebelik sürecinde oluşturabilecekleri komplikasyonlar açısından sıkı kontrolleri gerekir.