Trigliserid Yüksekliği
HİPERTRİGLİSERİDEMİ
Trigliseridler (TG) vücudumuzun temel enerji kaynaklarından biridir. Aterosklerotik kalp hastalıkları ile hipertrigliseridemi arasında bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Yüksek TG düzeyleri; artmış ASKVH ile ilişkilidir. Ayrıca yüksek TG değerlerine bağlı olarak yağlı karaciğer ve pankreatit de görülebilir.
Klinik Bulgular
Hipertrigliseridemisi olan hastaların genellikle bir şikâyeti olmaz. Çoğunlukla diabetes mellitus ve ASKH olan hastaların tetkikleri sırasında tespit edilir. Hastalarda görülen şikâyetler genellikle hipertrigliseridemiye eşlik eden altta yatan hastalıklara bağlıdır. Ancak ailesel hipertrigliseridemisi olanlarda dirsek ve dizlerde ksantomlar görülebilir. Ayrıca şiddetli hipertrigliseridemi vakaları, karaciğerde yağlanma ve pankreatit olguları şeklindede karşımıza gelebilir.
Tanı
Hipertrigliseridemi tanısı 8-12 saat açlık sonrası kanda TG düzeylerinin tespiti ile konabilir. Ancak kolesterol değerlerinde olduğu gibi TG düzeylerinin de tokluk bakılmasının açlık değerleri kadar anlamlı olduğu belirtilmiştir. Normalde açlık TG düzeyinin 150 mg/dl’in altında tokluk TG düzeyinin ise 175mg/dl’in altında olması beklenir. Bu değerlerin üzerinde çıkan kişilerde öncelikle sekonder nedenlerin (diyabet, obezite, hipotiroidi aşırı alkol kullanımı vb.) araştırılması gerekir. Çok yüksek değerlerde ailesel genetik geçişli hipertrigliseridemi vakaları için genetik mutasyonların bakılması ve aile taramalarının yapılması önerilir.
Tedavi
TG değerleri çoğu zaman düzeltilebilir bir nedene bağlı olarak aşırı yükselebilir. Bu nedenle hipertrigliseridemisi olan kişilerde yaşam tarzı değişikliği çok etkili olabilir. Obez olan hastaların kilo vermesi, alkolün bırakılması, karbonhidratttan uzak durulması ve egzersiz yapılması TG değerlerinde anlamlı düşüşler sağlayabilir. O nedenle tedavinin her aşamasında diyet ve egzersizin mutlaka devam edilmesi ve gözden geçirilmesi gerekir. İlaç tedavisi olarak fibratlar, niasin, omega-3 yağ asitleri ve daha nadir olarak statinler tek başlarına veya kombine olarak kullanılabilir. Ancak kombinede tedavide hastaların myopati riskinin artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. İlaç seçimi TG düzeyinin yüksekliğine, eşlik eden hastalıklara ve risk faktörlerine göre belirlenir.